Epävarma talous ja sijoitusstrategia

sijoitusstrategia

Edellisessä koronavirusta ja sijoitusstrategiaani käsittelevässä artikkelissani pohdiskelin, mitä sillä hetkellä haluaisin tehdä sijoitusteni suhteen. Mietin, laittaisinko lisää rahaa pörssiin vai säästäisinkö sijoitusasuntoon. Tulin päätökseen, että säästän seuraavaan merkittävän osan seuraavaan sijoitusasuntoon. En siksi, että osakesijoittaminen olisi välttämättä erityyisen huono idea, ainahan mahdollisuuksia löytyy. Tai melkein aina. Kaikenkaikkiaan kuitenkin uskon siihen, että nyt osakemarkkinoilla on normaalia enemmän riskiä. Päällimmäinen syyni oli kuitenkin se, että tulin varanneeksi erään ensi vuoden puolella valmistuvan sijoitusasuntokohteen, joka sitoo pääomiani melkolailla seuraavan vuoden ajan.

Osakesijoittaja suunnistaa nyt sankassa sumussa

Minua on jäänyt harmittamaan entistä enemmän se tosiasia, ettei minulla ollut maaliskuun pudotuksen sattuessa riittävästi rahaa hyödyntää ostopaikkoja ja sijoitusstrategiaani pörssin puolella. Onneksi sain kuitenkin hieman rahaa raavittua kasaan, jotka sijoitin Sampoon ja Nesteeseen. Ne ovatkin osakesäästötilin puolella menneet hyvin. Incap tosin on laskenut kymmenisen prosenttia, joten se ei mennyt aivan nappiin. Kokonaisuus on kuitenkin hyvin positiivinen. Toki myös Incapin pitkän aikavälin näkymät ovat positiivispainotteiset, kunhan koronaviruksen takia ei ajauduta pitkittyneeseen 1930-luvun laman kaltaiseen tilaan. Mahdollisuudet tuohonkin ovat toki täysin olemassa.

Näkymät loppuvuoteen ja lähitulevaisuuteen ovat niin utuisia, että pohdin millaisia muutoksia salkussani kannattaisi tehdä riskin alentamiseksi. Mikäli markkinoiden odotukset ripeästä elpymisestä ja koronavirustilanteen helpottamisesta ja yritysten tuloksenteon parantumisesta eivät lunastu vuoteen 2021 mennessä, voi osakemarkkinoille taas tulla rytinää. Puoltaako mikään edes tällä hetkellä noin ripeää talouden elpymistä? Osakekurssit ovat nousseet jo 2019 alkuvuoden tasoille, vaikka talouden yllä on todella synkkiä pilviä. Ehkä paras sijoitusstrategia juuri nyt olisikin varovaisuus.

Oma salkkuni – sijoitusstrategia pääpiirteissään ennallaan

Edellisen artikkelin jälkeen pudotin CapManin painoa vähän järkevämmäksi. CapMan oli ennen tätä koko osakesijoituksiini nähden naurettavan suurella, n. 34 % painolla. Toisaalta, kaikkien suorien osakesijoitusteni paino kaikki sijoitukset mukaanluettuna (rahastot ja ETF:t) on vain n. 40 %. Vähensin CapMania kuitenkin nyt n. 14 %:iin. 

Tiedostan, että nyt ei ole paras paikka myydä, kun kurssi oli maaliskuussa parhaimmillaan n. 2,6 € tuntumassa ja nyt se on tasolla 1,78 €. Pudotusta on tullut reippaat 30 %. Yleisin sijoitusvirhehän on myydä pohjalla ja ostaa kalliilla takaisin. Syyni myyntiin onkin se, etten näe järkevänä etenkään tässä taloustilanteessa pitää CapMania (tai mitään muutakaan osaketta) noin suurella painolla. Turvallisin ja järkevin vaihtoehto tässä tilanteessa olisi jättää rahat käteiseksi ja seurata virus- ja taloustilanteen kehittymistä mahdollisia ostopaikkoja odotellen. Sijoitusstrategiani onkin edelleen aiemman artikkelini mukainen:

  • Mahdollisimman korkea omavaraisuusaste (mielellään yli 60 %)
  • Matala tai negatiivinen nettovelkaantumisaste
  • Hyvä oman pääoman tuotto (mielellään yli 20 %)
  • Kasvava liikevaihto (useiden yritysten liikevaihto tosin todennäköisesti laskee koronaviruksen  myötä)
  • Vakaa tulos (sama kuin edellisessä)

Tämä ei kuitenkaan ole missään nimessä kattava tapa analysoida yrityksiä sijoituskohteina, joten seurailen analyytikkokommentteja ja raportteja edelleen omien kriteerieni ohella.

Sijoittaisinko Olviin?

Mielenkiintoni kohdistuu tällä hetkellä lähinnä Olvin ja Fortumin osakkeisiin, sillä Sampoa tai Nestettä en hajautuksellisista syistä tässä tilanteessa halua enää lisätä.

Olvin liikevaihto ja liikevoitto Q1/2020 on kasvanut suhteessa viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon ja kannattavuus on vahva. Olvi täyttää myös nuo yllä mainitut ”Tavissijoittajan kriteerit” kirkkaasti. Toki koronavirus voi uuden tautiallon ilmetessä hankaloittaa esim. raaka-aineiden toimituksia, jolla olisi vaikutusta tulokseen, kuten Q1-osavuosikatsauksessakin mainitaan. Olvin osake on tällä hetkellä 19.5.2020 jotakuinkin kaikkien aikojen huipuissaan, mikä puoltaisi varovaisuutta. Osake vaikuttaa muutenkin kalliilta, vaikka nettovelattomuus yhdistettynä hyvään oman pääoman tuottoon ja liikevaihdon kasvuun onkin vahva yhdistelmä. Toisaalta uskon, että Olvin kaltainen yhtiö ei kärsi vallitsevasta tilanteesta niin pahasti kuin muut.  Koska osakeanalyytikkotasoni on luokkaa tavissijoittaja, yrityksen arvon tai osakkeen nousuvaran ja liiketoiminnan kehityksen arvioiminen yhtiön numeroiden kautta ei minulta onnistu enkä lähde sitä sen enempää pohtimaan. Menestyksekäs osakesijoittaminen täysin omin avuin vaatisi melkolailla perehtymistä.

… vai Fortumiin?

Fortumin osake vaikuttaa tällä hetkellä olevan sijoittajien kovassa suosiossa. Inderesin kaikille katseltavissa oleva video Fortumin halpa osake ei ole vailla riskejä summannee Fortumin sijoituksena tällä hetkellä hyvin. Tämän videon pointit omassa ajattelussani kallistavat sijoitusmielessä enemmän Olvin suuntaan, sillä pakko myöntää että yrityksen liiketoiminnan ymmärtämisen kanssa Fortumin kohdalla mennään omalta osaltani vielä heikommilla jäillä. Siihen varmaan kuuluu muutakin kuin sähkön myynti.

Eräs sijoitusviisas tapaa neuvoa olemaan sijoittamatta sellaiseen, mitä et ymmärrä.

Jos noudatan noita aiemmin mainitsemiani kriteerejä, Fortum ei niitä täyttäisi esim. nettovelattomuuden ja omavaraisuusasteen osalta. Jos joku on jaksanut lukea tekstiä tänne asti, katson noita tietoja siis Kauppalehden sivuilta. Tietenkään nuo kriteerit eivät välttämättä sovellukaan täysin Fortumiin siinä mielessä, että mm. taannoiset Uniper-kaupat vaikuttavat tilanteeseen merkittävästi, kuten videollakin sanottiin. Toisaalta, Inderesin näkemyksen mukaan markkinat hinnoittelevat Fortumille liikaa riskiä, eli osake on liian varovaisesti hinnoiteltu.

Parin päivän pohdinnan jälkeen tulin loppupäätelmään, että Olvi on liian kallis. Olvia olisi saanut aiemmin 35 € tasolta, hinnan nyt ollessa 41 €. Eihän euromääräinen hinta toki myöskään vielä kerro siitä, onko osake kallis vai halpa, mutta ovathan Olvin arvostuskertoimetkin melko korkeat. Toki niinhän ne laadukkalla yhtiöllä useimmiten ovatkin. Sen siitä saa, kun seuraa markkinoita vain ajoittain – taas oltiin myöhässä ja hyvää laatua olisi saanut huomattavalla alennuksella. Aktiivinen osakesijoittaminen vaatisi juuri sitä – aktiivisuutta.

Joku ehkä saattoi huomata, että pohdintani tekstin loppupuolella on melkolailla ristiriidassa oman strategiani kanssa, mutta tässä vaiheessa luotan kyllä mielummin ammattilaisten arvioon Fortumista kuin omaan arviooni Olvista (tai Fortumista). Tulen siis mitä todennäköisimmin ostamaan Fortumia lähipäivinä.

Tämähän vaan kertoo siitä, että sijoitusopiskelua on vielä paljon edessä. Sijoitusstrategiatkin elävät ja muuttuvat sitä mukaa kun oppii uutta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *