Pörssikurssit ja koronavirus

koronavirus kurssit

Päätin näköjään hyvän ajankohdan aloittaa sijoitusblogin pitämisen, kun kaikki pörssikurssit ovat heilahtaneet suhteellisen reippaasti viimeisten viikkojen aikana koronaviruspaniikin ja yleisen maailmantalouden näköalattomuuden vuoksi. Koronavirus hämmentää jo ennestään epävarmoja markkinoita – nyt ei ehkä ole se hetki, kun suuret massat ryntäävät pörssiin rahankuvat silmissä. Täytyy kuitenkin todeta, ettei kyse ole pelkästä paniikista. Koronaviruksella on ihan suoria vaikutuksia yritysten toimintaan, kun taas jotkut aiemmat heilahtelut historiassa taaksepäin mentäessä ovat olleet ihan puhdasta markkinoiden ja sijoittaijien panikointia. Niin tai näin, uskon että niin bloggaamisessa kuin sijoittamisessakaan – tärkeintä ei ole ajoittaminen vaan aloittaminen!

Vielä melko tarkalleen kuukausi sitten S&P500-indeksin päätöskurssi teki ennätyslukemat n. 3380 pisteessä. Siitä lähtien on lasketeltu alas jyrkästi. Tätä kirjoittaessa samainen indeksi on n. 2500 pisteessä. Pudostusta on siis tullut 26 % kuukauden aikana. Eletään epävarmuuden aikoja. Tuskin kukaan osaa sanoa varmasti, kauanko koronavirus jyllää ja mitkä tulevat olemaan sen suorat taloudelliset vaikutukset ja kauanko noista vaikutuksista toipuminen kestää.

Koronavirus ja sen vaikutus omaan salkkuuni

Koska markkinat menevät yleensä lyhyellä aikavälillä enemmän tai vähemmän käsi kädessä Suomessa ja ulkomailla, on koronavirus näkynyt myös omassa salkussani. Parhaimmillaan sijoitussalkkuni oli kokonaisuudessaan yksittäiset osakkeet sekä rahastot yhteenlaskettuna n. 30 % plussalla sijoittamisen aloittamisesta eli jostain vuoden 2016 lopusta alkaen. Vuoden 2019 ja vuoden 2020 alun nousu on ollut poikkeuksellisen railakasta, eikä omalla sijoitusosaamisellani ole siihen juuri mitään osaa tai arpaa. Lähestulkoon kaikki osakkeet ovat nousseet yleisen markkinan mukana.

Nyt salkkuni on n. 10 % miinuksella – vähemmän kuin indeksit ovat laskeneet samana aikana. Tosin siinäkään syynä ei ole oma sijoitusosaamiseni vaan se, että olen vain sattunut ostamaan erästä osaketta hyvin matalalla hinnalla ja se on noussut viimeisten kolmen vuoden aikana lähes 100 % ennen viimeaikaisia laskuja – ja kaiken lisäksi olen vastoin kaikkia sijoitussuosituksia ylipainottanut tuota osaketta omassa salkussani rajusti. Parhaimmillaan (tai pahimmillaan) tuon osakkeen paino osakesalkussani oli n. 30 – 40 % ennen viimeisten viikkojen pudotuksia. Tämä on kuitenkin ollut minulta tietoinen riski. Toki kokonaiskuvassa paino ei ole noin suuri, kun lasketaan rahastot ja ETF:t mukaan, ja suuri osa tuosta ylipainostakin on kurssinousua. Tämä onkin oikeastaan ainoa syy sille, miksi olen uskaltanut painottaa yhtä osaketta näin paljon.

Yleinen suositus yksittäisen osakkeen enimmäispainoksi salkussa on 10 %, jotta yksittäisen yrityksen riski salkun arvon kehitykselle ei korostu liikaa. Vaikka osakesalkussasi olisi 100 osaketta, jos yhden paino on 50 % on hajautus melkoisen huono. Sanottakoon tähän vielä sekin, että aiemmin erään toisen osakkeen kanssa minulla ei käynyt ihan yhtä hyvä tuuri. Onneksi en ollut ylipainottanut sitä.

En ole kuitenkaan tässä myllerryksessä lähtenyt myymään mitään, oikeastaan osakkeiden kohdalla kärkyn ennemminkin ostopaikkoja. Kunhan vielä perehtyisi hieman enemmän että mihin tässä tilanteessa uskaltaa sijoittaa, vai odottaako vielä tilanteen kehittymistä. Mielestäni rahastojen ja ETF:ien kohdalla olisi houkuttavaa lisätä panoksia nyt laskeneisiin kursseihin.

Kannattaako nyt aloittaa sijoittaminen?

Tämä on hankala kysymys vastata jo itsessään, mutta sanoisin että ainakin osakkeita valitessa kannattaa olla varovainen ja tietää mitä tekee – toisiin yrityksiin tämänkaltaiset kriisit saattavat vaikuttaa huomattavasti voimakkaammin kuin toisiin. Inderes kirjoitti juuri tänään, että koronavirus iskee voimalla matkailu- ja ravintola-alaan. Sinänsä ei kovin yllättävää, kun matkustamista rajoitetaan nyt aika rankalla kädellä. Toisaalta on myös yrityksiä, jotka voivat hyötyä tällaisesta tilanteesta ja tarjota kärsivälliselle sijoittajalle mahdollisuuksia.

Mikäli harkitset kuukausisäästämistä rahastoihin tai ETF:iin, voi tosiaan olla hyvä idea alkaa keräämään kassaa samalla seuraten mihin suuntaan taloudessa mennään – jatkuuko lasku vai tasoittuuko tilanne lähitulevaisuudessa. Talouden kannalta nyt on ilmassa paljon muitakin epävarmuustekijöitä koronaviruksen lisäksi ja osa onkin sitä mieltä, että koronavirus voi olla seuraavan suuremman osakemarkkinan korjausliikkeen laukaiseva tekijä. Vaikka onhan tämäkin korjaus jo ainakin nopeuteensa nähden suurin sitten vuoden 1987. Mutta sehän kuuluu asiaan.

Mielestäni sijoittamisen aloittaminen kannattaa lähtökohtaisesti aina, kunhan horisontti on riittävän pitkä. Voi olla ettei täydellistä ajankohtaa tule koskaan ja sitä vain haaveilee sijoittamisen aloittamisesta vielä viiden vuodenkin päästä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *