Sijoittaminen – miten aloitan? Osa 1 – Johdanto

Ensimmäiseksi haluan todeta, että sijoittaminen ei ole hermoja raastavaa eikä se ole ollenkaan vaikeaa, toisin kun voisi kuvitella – päin vastoin! Ei sen ainakaan tarvitse olla. Sillä kuka tahansa meistä osaa sijoittaa – se ei ole käytännössä sen kummempaa, kun rahan siirtäminen tililtä toiselle. Tärkeintä on, että aloitat! Tosin, jos pörssi ja markkinat ovat entuudestaan tuntemattomia, voi kuitenkin tuntua ylitsepääsemättömältä selvittää mistä lähteä edes liikkeelle – tietoa, jargonia, tunnuslukuja, numeroita ja käppyröitä tuntuu olevan joka lähtöön. Mutta sen ei kannata antaa häiritä, kaikkeen ehtii kyllä perehtymään pala kerrallaan – eikä ihan kaikkeen edes tarvitse perehtyä, voit keskittyä siihen mikä itseäsi eniten kiinnostaa kunhan kokonaiskuva alkaa hahmottumaan!

Mitä huomioida ennen sijoittamisen aloittamista?

Aivan ensimmäiseksi sijoittamista aloittaessa kannattaa kuitenkin miettiä hieman omia tavoitteita ja päämääriä – mitä odotan sijoittamiselta? Miksi ylipäätään haluan sijoittaa? Miten suhtaudun riskeihin? Kuinka paljon haluan käyttää päivittäin aikaa sijoitusten pähkäilyyn? Omat pohdintasi ohjaavat melko pitkälti sitä, miten sijoittamista kannattaa lähteä lähestymään. Toisin sanoen – kannattaa luoda edes jonkinlainen sijoitussunnitelma, jonka äärelle voi aika ajoin palata ja jota voi tarpeen tullen päivittää.

Sijoittaminen
Osakerahasto
ETF

Mikäli haluat säästää vuoden päästä haaveilemaasi ulkomaanmatkaan, osakkeet tai rahastot eivät lähtökohtaisesti ole oikea paikka aloittaa. Tämä johtuu ihan puhtaasti siitä syystä, että lyhyellä aikavälillä markkinoilla voi tapahtua suhteellisen suuriakin liikkeitä ja suunta voi olla hyvin pitkäänkin alaspäin. Esimerkiksi tämän vuoden alussa pörssit ovat tehneet historiallisen korkeita lukemia, mutta sitten ollaankin tultu pitkästä aikaa koronaviruksen ja muiden paniikkitekijöiden myötä kymmeniä prosentteja alaspäin. Lyhyen tähtäimen tavoitteeseen säästämisessä paras vaihtoehto voisikin olla se pankkitili tai ainakin sellainen paikka, mistä rahat saa tarvittaessa ulos suhteellisen nopeasti ja jossa sijoituksen arvo ei päivästä tai viikosta toiseen heilahtele suuresti.

Miksi aloittaisin sijoittamisen? Eikö se ole kamalan riskialtista?

Kaikessa lyhykäisyydessään siksi, että pitkällä tähtäimellä (mielellään 10 vuotta tai enemmän) osakemarkkinoille sijoittaminen todennäköisesti tuottaa sinulle positiivista tuottoa. Toki matkalla voi olla joitain mutkia. Sijoittamiseen liittyy aina riskejä, mutta niitäkin voi oikeilla keinolla hallita. Riskiä ei kuitenkaan saa koskaan täysin eliminoitua, sillä tuotto ja riski kulkevat käsi kädessä. Riskejä sijoittamisessa on monenlaisia, mutta onneksi lyhyellä aikavälillä ilmaantuvat täysin yllättävät riskit ovat sentään melko harvinaisia. Pahin skenaario olisi tietenkin se, että olisit juuri aikeissa nostaa vuosikymmeniä säästetyt eläkevarasi myymällä osakkeita, kun jokin suurempi maailmantaloutta järisyttävä shokki iskee. Toki aina voi miettiä, kuinka todennäköistä tuollaisen toteutuminen juuri sillä pahimmalla hetkellä on. Sijoitusten hajauttaminen on mainio tapa lieventää sijoitustesi riskiä.

Sijoita osakemarkkinoille siis pitkäjänteisesti vain ns. ”kärsivällistä” rahaa, josta tiedät ettet tule tarvitsemaan sitä lähiaikojen kulutushankintoihin tai yllättäviin menoihin! Yllättäviä menoja varten kannattaa olla varattuna erillinen puskurirahasto varattuna, joka on saatavissa nopeammin käyttöön kuin sijoituksia myymällä ja joka olisi erillään muista rahoista. Tällöin sitä ei tule niin helposti käytettyä hetkellisiin kulutushoukutuksiin. Tällaista puskurirahastoa voi aivan hyvin pitää esimerkiksi pankkitilillä.

Se on riski, ettei sijoita!

Pankkitilille tallettaessa riski kaikkien rahojen menettämisestä on hyvin pieni, mutta et voi myöskään odottaa rahojesi tuottavan mitään pankkitilillä. Osakkeissa puolestaan on keskimäärin n. 7 % vuotuinen tuotto-odotus inflaatio huomioituna. Inflaatio, eli kuluttajahintojen nousu onkin juuri se tekijä, joka kuin huomaamatta nakertaa pankkitililläsi lojuvan rahan ostovoimaa vuodesta toiseen. Tämänkin voi tavallaan ajatella olevan riski – tilillä rahoja makuuttamalla rahojesi arvo alenee automaattisesti.

Sijoittaminen onkin myös eräänlainen inflaatioturva rahoillesi. Omalla kohdallani en näe sitä riskinä, että ensi vuonna salkkuni arvo on 10 % matalammalla kuin tänä vuonna, sillä sijoitushorisonttini on pidemmällä. Kaiken lisäksi tuollainen heilahtelu on täysin odotettavissa oleva asia. Jos et sijoita, et myöskään anna itsellesi mahdollisuutta vaurastua ja luoda itsellesi taloudellista turvaa. Ellet sitten perusta hyvin menestyvää yritystä tai voita lotossa. Jälkimmäisen yrittämistä en kyllä voi suositella. Sijoittaminen ei kuitenkaan ole pelkkää mammonan tavoittelua. Pieni taloudellinen lisäturva auttaa myös selviytymään monista elämän yllättävistä käänteistä.

Seuraavassa artikkelissa keskityn aiheeseen passiivinen sijoittaminen eli käytännössä osakeindeksi- ja ETF-rahastoihin sijoittamiseen. Mikäli nämä termit eivät ole vielä tuttuja, ei hätää – ne aukeavat kyllä!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *