Sijoitusstrategia vs COVID-19

sijoitusstrategia
koronavirus

Mikä on sijoitusstrategiani, kun pörssikurssit sakkaavat koronaviruksen takia ja talouden yllä vaikuttaa olevan pelkkiä mustia pilviä? Rahastoihin ja ETF:iin aion jatkaa kuukausisäästämistä vaikka maailman loppuun asti, se ei tule muuttumaan. Tai ainakin siihen asti, kun joskus jään eläkkeelle. Joten puhutaanpa taas hieman osakesijoituksista.

Omat sijoitukseni

Peruutellaan ajassa hieman taaksepäin koronaviruspaniikkia edeltävään aikaan. Yksi vaihtoehto olisi ollut myydä suorat osakeomistukset arvo-osuustililtäni, kun markkinoilla alkoi näkyä paniikin merkkejä ja koronavirus alkoi levitä Kiinan ulkopuolelle. Tätä en kuitenkaan halunnut verotuksellisista syistä tehdä, sillä valtaosa suorista osakesijoituksistani on juurikin arvo-osuustilin puolella. Näiden sijoitusten myyminen arvo-osuustililtä olisi realisoinut 30 %:n pääomatuloveron, joten annoin homman olla. Nythän nuo omistukset ovat toki reippaasti pakkasella, joten jälkikäteen viisasteltuna varmaan olisi ollut parempi myydä kaikki ja kärkkyä ostopaikkoja myöhemmin – en myymättä jättämisessäkään mitään ainakaan voittanut. Toki uskon edelleen näihin yrityksiin, joihin olen sijoittanut. Mahdollisesti lisäilen sijoituksiani niihin lähitulevaisuudessa. Toisaalta pyrin myös siihen, että kaikenlainen höntyily olisi mahdollisimman vähäisessä roolissa sijoitusstrategiassani.

Arvo-osuustililtäni löytyy tällä hetkellä CapManin, Sampon, eQ:n ja Incapin osakkeita. Lisäksi minulla on todella pieni määrä Nordeaa, jonka sain Sampon maksaessa osan osingostaan Nordean osakkeina. Nordean määrän voisin sanoa olevan niin pieni, että kaupankänytikulun osuus myydessä vastaisi useiden vuosien pörssin keskimääräistä tuotto-odotusta, joten jääköön se salkkuun pyörimään.

Kurssilaskun hyödyntäminen vai sijoitusasunto?

Avasin toki osakesäästötilin Nordnetiin heti vuoden alusta, mutta en ole pystynyt ratkeamaan säästöjeni kanssa niin moneen suuntaan, että olisin saanut kuukausisäästämisen ja sijoitusasuntosäästämisen ohella vielä osakesijoituksiin irrotettua riittävästi rahaa. Seuraavaa sijoitusasuntoa varten minulla toki on jonkin verran sukan varressa. Ehkäpä joudun tekemään päätöksen tuuppaanko sijoitusasuntoon tarkoitetut säästöt pörssiin ja lykkään seuraavan asunnon hankintaa, vai jätänkö pörssilaskun mahdollisuuden hyödyntämättä. Se on hankala valinta, jota en haluaisi edes tehdä. Tällaisia tilaisuuksia ei pörssissäkään tule vastaan ihan joka päivä – jää nähtäväksi mihin valintaan päädyn. Toisaalta, on maailmassa joku joskus varmaankin ikävämpiäkin päätöksiä joutunut miettimään, joten tämä lienee lähinnä positiivinen ongelma.

Lisäksi myin pari tappiollista sijoitusta vuoden 2019 lopussa osittain verotuksellisista syistä ja osittain siksi, että uskoin löytäväni parempia kohteita niille hiluille osakesäästötilin puolella. Tällä hetkellä osakesäästötililläni on vain Nesteen osakkeita, jotka ostin noilla em. hiluilla. Tavoitteeni olisikin lisätä osakesijotuiksia osakesäästötilin puolella, jotta saisi korkoa korolle -lumipallon pyörimään tehokkaasti niidenkin osalta. Osakesäästötilillä ei nimittäin tarvitse maksaa veroja sijoitusten myynneistä tai sinne maksetuista osingoista, ellet nosta rahoja ulos tililtä. Kenties koronavirus tarjosi siihen juuri oivan tilaisuuden?

Avaa osakesäästötili Nordnetissa tästä!

Millaisella sijoitusstrategialla aion lähteä liikkeelle?

Olen miettinyt sijoittavani sopivaksi katsomanani hetkenä sellaisiin yhtiöihin, jotka täyttävät seuraavat kriteerit tai tunnusluvut:

  • Mahdollisimman korkea omavaraisuusaste (mielellään yli 60 %)
  • Matala tai negatiivinen nettovelkaantumisaste
  • Hyvä oman pääoman tuotto (mielellään yli 20 %)
  • Kasvava liikevaihto (useiden yritysten liikevaihto tosin todennäköisesti laskee koronaviruksen  myötä)
  • Vakaa tulos (sama kuin edellisessä)

Edellä mainitut kriteerit mukailevat sijoitusstrategiana laatuyhtiösijoittamista, jossa sijoitetaan hyvän kannattavuuden ja vakaan tuloksen yhtiöihin. Erityisesti hyvä oman pääoman tuotto yhdistettynä matalaan nettovelkaantumisasteeseen on mielestäni vahva merkki kannattavuudesta.

Laatuyhtiön hyvät tunnusluvut juontavat juurensa siitä, että niillä on jokin vahvalla pohjalla oleva kilpailuetu. Laatuyhtiöllä on omalla toimialallaan myös joko markkinajohtajuus tai ne ovat oman paikallisen toimialueensa markkinajohtajia (esimerkiksi Suomessa Orion on oman toimialansa markkinajohtaja paikallisesti, muttei globaalisti).

Laatuyhtiöitä harvoin kuitenkaan saa halvalla – laadusta joutuu maksamaan, usein liikaakin. Koronavirus ja yleinen markkinapaniikki saattavat kuitenkin tarjota laatuyhtiöihin hyviä ostopaikkoja. Täytyy kuitenkin muistaa, että jos yhtiön tulos ja kannattavuus romahtaa markkinatilanteen johdosta, voi olla täysin oikeutettua että yhtiön osakekurssi tippuu 50 %. Toki tässäkin täytyisi pystyä arvioimaan yrityksen tulevaisuutta. Mikäli yhtiö rullaa taas vuoden päästä kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan, pitkäjänteisellä sijoitushorisontilla tällaiset paikat voivat tuoda hyviä tilaisuuksia. Ilmeisesti tällainen sijoitusstrategia on myös pitkällä aikavälillä tuottanut markkinaa paremmin.

Tässä vaiheessa tuskin kukaan osaa sanoa varmasti, miten pitkään koronaviruksen aiheuttamat taloudelliset vaikutukset kestävät ja miten eri yritykset asemoituvat niihin nähden. Monet ainakin tuntuvat mediassa rummuttavan globaalin taantuman alkamista. Voisi ollakin hyvä idea hajauttaa ostoksiaan mahdollisuuksien mukaan ajallisesti hieman pidemmälle aikavälille, esimerkiksi puolen vuoden tai vuoden aikajaksolle.

Suunnitelmani olisi parhaani mukaan yrittää poimia joukosta niitä yhtiöitä, joiden liiketoiminta ei kärsisi heikentyvästä tilanteesta liiaksi. Tai jos hieman kärsiikin, yritän saada selvyyden onko kurssilasku ollut ylimitoitettu. Täytyy heti tähän todeta, että tässä kohtaa alkaa oma osaamiseni loppua kesken. Aionkin seurata tiiviisti analyytikoiden ja muiden ammattilaisten raportteja ja kommentteja minua kiinnostavista yhtiöistä ja pähkäillä heidän perustelujaan. Seurannassani on tällä hetkellä kourallinen yhtiöitä, mutta toistaiseksi seurailen vielä hetkisen mihin suuntaan markkinoilla ollaan menossa.

Laitetaan tähän nyt pakollisena disclaimerina vielä, että tämä kirjoitus ei sisällä sijoitussuosituksia – jokainen on vastuussa itse omista sijoituspäätöksistään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *